Deze bijzondere druppelvormige glassculptures (druppelvazen) worden gemaakt op Bali van gesmolten (gerecycled) glas op hout. De glasblazers smelten het glas, blazen het vervolgens tot een mooie druppel en laten dit afkoelen op een boomstronk. Zo ontstaat een eenheid van glas met hout.
Van elke vaas is er slechts één exemplaar. Een uniek en duurzaam product voor huis en tuin. De vaas zit los op de boomstronk en kan daardoor eenvoudig worden gereinigd.
De vazen kunnen worden geleverd met of zonder onderplank.
#glasmethout #woonaccesoires #druppelvaas #boomstronkvaas
#glasblazers #styling #glaskunst #glassculpture #Madat #duurzaam #glasblazen
Rotan is een liaan welke slingert door de bomen in het oerwoud en tegenwoordig ook veel gecombineerd wordt op (boom)plantages. Veel soorten kunnen lengtes bereiken tot 200 meter. De groei per jaar is 5 á 7 meter. Op de foto ziet u het ruwe materiaal gekapt en op lengte gemaakt.
Binnen deze familie komen wel kwaliteitsverschillen voor. Sommigen hebben harde, andere zachte stengels en bepaalde soorten zijn poreuzer dan andere. Deze kenmerken bepalen de duurzaamheid van het meubel dat ermee gemaakt wordt. De wortels van een aantal soorten rotan zijn zogenaamde rhizomen (wortelstokken die ondergronds horizontaal groeien en hier en daar weer bovenkomen). Hierdoor ontstaat bij kap geen bodemerosie en is geen nieuwe zaai nodig. De oogst van rotan belast het milieu dus minimaal.
Sinds 1850 cultiveert men in Indonesië ook rotan op plantages. Aangezien de klimplant steun van een boom nodig heeft om goed te gedijen, zorgt dit voor extra woud en leefgebied voor andere planten en dieren. Zo leeft een van de grootste orang-oetanpopulaties op Borneo op een rotanplantage. Ook kleine boertjes kunnen wat extra’s verdienen door rotan op bescheiden schaal te cultiveren in hun boomgaard.
De economische waarde van rotan helpt ook mee het regenwoud te beschermen. Het biedt mensen een alternatief voor de houtkap als verdienste; het groeit snel weer aan, is makkelijk te oogsten, vereist simpeler gereedschap en is eenvoudiger te vervoeren. Bovendien heeft rotan juist bomen nodig om te groeien, zodoende zal men minder snel aan het woud zelf komen. Ecologisch én maatschappelijk verantwoord Kortom, rotan is voor zowel de natuur als de lokale bevolking een belangrijk product.