houtsoorten


algemeen

 

 

Hout is een natuurproduct. Doordat er aan een boom takken groeien ontstaan er noesten in het hout. Dit is een natuurlijk proces en er is weinig hout zonder noesten te vinden. Noesten geven hout een robuuste uitstraling.

Hout is gevoelig voor luchtvochtigheid en zal altijd in meerdere of mindere mate blijven werken. Uitgewerkt hout bestaat niet.

Wij verkopen uitsluitend massief houten meubels, dus er is dan ook altijd een kans dat er een scheurtje in het hout ontstaat of dat het hout enigszins krom trekt, hierdoor blijft uiteraard wel het karakter van het hout behouden en geeft het een mooie natuurlijke uitstraling.

Luchtvochtigheid, temperatuur en licht. Het is, vooral in woningen met centrale verwarming, zaak om er voor te zorgen dat de luchtvochtigheid in huis op een constant peil rond de 60% blijft. U kunt dit meten met een zogenaamde hygrometer. De luchtvochtigheid in huis kan op peil gehouden worden met bijvoorbeeld waterbakjes (aan de centrale verwarming) of met behulp van een luchtbevochtigingsapparaat. Een constante temperatuur is heel erg belangrijk. Is de temperatuur in uw huis overdag 21 graden Celsius, zorg er dan voor dat de nachttemperatuur nooit verder zakt dan 14 graden Celsius. Vooral in de winter kunnen te grote temperatuurschommelingen leiden tot "werken" van het hout. Door de inwerking van licht kunnen meubels gaan verkleuren. Zet meubels nooit in de volle zon.

Neem een kijkje in ons assortiment eettafels, salontafels en bijzettafels.

suar hout

De Suarboom wordt ook wel regenboom genoemd vanwege zijn karakteristieke paraplu kroon. Het is een zeer snel groeiende boom (tot wel 1,5 m per jaar).

Het hout komt uit duurzaam verbouwde bossen, omgevallen bomen of bomen die verwijderd moeten worden. 

Suar hout wordt al vele jaren verbouwd op Bali en wordt veel gebruikt in de meubelindustrie, o.a. voor boomstamtafels, boomstam salontafels, houten serveerplanken e.d. De kleur van het hout varieert sterk tussen het centrum en de buitenranden van de boom. Dit zorgt voor prachtige kleurschakeringen.

Neem een kijkje in ons assortiment eettafels, salontafels en bijzettafels.

 

mango hout

De mangoboom is één van de grootste fruitbomen ter wereld . Hij kan meer dan 25 m hoog worden. Mango wordt in de hindoeïstische Veda’s godenspijs genoemd maar in het westen ook wel de ‘appel van de tropen’ genoemd.

Het hout van de mango boom wordt gebruikt ( o.a. voor meubelen) wanneer de oude bomen geen vruchten meer draagt. Hierdoor is mango hout duurzaam. Mango hout heeft een fijne nerf met prachtige warme vlam tekeningen in diverse kleurschakeringen. Andere hardhoutsoorten hebben een lange tijd nodig om te groeien. De mangoboom groeit in een relatief korte periode erg hoog en de stam heeft vaak een flinke diameter waardoor het uiterst geschikt is voor de meubel industrie. 

Neem een kijkje in ons assortiment serveerplanken, boomstam vaasjes, cadeauplanken, snijplanken en overige accessoires.

teakhout

Teak is een harde tropische houtsoort. Afwijkingen in kleur, maat en uitvoering behoren tot de charme van het product, omdat ze grotendeels met de hand zijn gemaakt. Ook windbarsten geven aan deze houtsoort zijn natuurlijke uitstraling. . Wij werken hoofdzakelijk met oud teak. Teakhout is zeer makkelijk te onderhouden. U kunt uw teakhouten meubel onbehandeld laten. De kans bestaat dan wel dat er vlekken in het hout dringen. Als er thee of rode wijn is gemorst of vetvlekken zijn gemaakt, dan is het zaak deze snel te verwijderen met een vochtige doek. Is de vlek erin gedrongen, dan kunt u de vlek proberen te verwijderen met een lauw sopje met groene zeep of met soda. Hardnekkige vlekken, zoals schroeiplekken, kunt u wegschuren met een fijn schuurpapiertje. Altijd in de nerfrichting van het hout schuren!!

lychee

De unieke rood-bruine kleur van het hout wordt doorkruist door donkere aderen die een sterke, krachtige uitdrukking aan de tafels geven. Dankzij een speciale technologie is het mogelijk dit prachtige hout te reproduceren en daarmee de originele bomen te behouden.

Behalve lekkere vruchten, hebben we nu dus ook prachtige meubels aan deze boom te danken!

 

Neem een kijkje in ons assortiment eettafels, salontafels en bijzettafels.